Комплект "Българските азбуки"

39,00 лв.
Сувенир от България или повод за гордост... Като една от най-старите и уникални писмености в света българската азбука е олицетворение на националния ни дух и идентичност. Ако се гордеете, че "и ний сме дали нещо на света" или желаете да направите подарък - символ, предлагаме Ви комплект с българските азбуки.
Един стандартен комплект съдържа тениска, торбичка и чаша за топла напитка, може да добавите втора чаша, втора тениска или втора торбичка по избор. 
Резултатът - практичен подарък, еднакво подходящ за теб и за приятел, за мъж и жена, за българи и за чужденци.
  • Тениската:

- с дигитален принт на старите български азбуки и наименованията на буквите

- къс ръкав, номерация от S до XXL, "унисекс";

- 100 % памук; цвят - бял

  • Торбичката:
- размер: 41/37 см, 100 % памук, 105 г, цвят - натурален
- дигитален принт на кирилицата, глаголицата и наименованията на буквите
  • Чашата

- съдържа кирилицата, глаголицата и съвременната българска азбука в печатен и ръкописен вариант

- бяла, керамична, (размери: височина 9,5 см, вместимост 330 мл);

- дигитален печат с безвредни мастила, трайно покритие и ярки цветове;

  • Комплектът пристига при Вас в оригинална подаръчна опаковка - готов за подаряване

 

За да видите вариантите изберете размер на тениската, ако желаете допълнете комплекта с втора чаша, тениска или торбичка от падащото меню и общата цена ще се калкулира в кошницата.

Комплектът може да бъде изпълнен без надпис на английски език, това посочете в поле "Коментар", при оформяне на поръчката.

 

Допълнителна информация
Доставка
Допълнителна информация

Първата старобългарска азбука – глаголицата, е оригинална графична система, в която дадена буква отговаря на един звук, а буквите за звукове с близки характеристики са изобразени по сходен начин. Създателят е св. Кирил, а годината на създаването на глаголическите букви, отбелязана в произведението „За буквите“ на Черноризец Храбър, се определя от повечето изследователи като 855. 

Княз Борис І предоставя отлични условия за книжовна и учителска дейност на учениците на светите братя Кирил и Методий. Той и неговите наследници отделят огромни средства за създаването на богослужебна литература и подготвени духовници, за да се замени в богослужението гръцкият език със старобългарски и да се извоюва самостоятелност на българската църква.  Глаголическата писменост разцъфтява в книжовните средища край Плиска, Преслав и Охрид. Климент Охридски, Наум Охридски, Йоан Екзарх, Константин Преславски, Презвитер Григорий, Черноризец Храбър и самият Симеон, който по-късно става владетел, създават богата и разнообразна преводна и оригинална книжнина, в която са представени всички жанрове на средновековната християнска литература.

В края на ІХ век и началото на Х век в пределите на Първото българско царство възниква и втората старобългарска азбука – кирилицата. Названието произхожда от името на св. Кирил и е установено в негова памет като знак за приемственост с безсмъртното му дело. Кирилицата съдържа 24 букви от гръцкото писмо и 12 знака, близки до глаголическите, които съответстват на специфичните за българския език звукове. Тя следва модела на глаголицата и отговаря на най-съвършения принцип за писане, според който на даден звук съответства отделна буква. Дълго време старобългарските книжовници владеят и двете графични системи, а през XII век кирилицата измества глаголицата. 

Огромното значение на Кирило-Методиевото дело  се определя от създаването на първия книжовен славянски език, старобългарския, който става трети класически европейски средновековен език, наред с гръцкия и латинския, както и на старобългарската книжнина, положила основата на трета за Европа цивилизация – цивилизацията на Slavia Orthodoxa. 

Старобългарските произведения са пренесени в останалия славянски свят и векове наред се използват и преписват, а старобългарският език е възприет като литургичен и книжовен език и от други народи. С кирилица днес си служат над 250 милиона души в Европа и Азия. 

Българската азбука е третата официална графична система в Европейския съюз след 2007 година, когато България става негов член. Делото на светите братя е толкова значимо, че векове по-късно папа Йоан Павел II обявява светите Кирил и Методий за съпокровители на Европа с апостолическото послание „За безпримерно достойнство“. ( източник: Институт по български език към БАН ibl.bas.bg)

Доставка

Доставката се извършва със "Спиди" по ваш избор - до адрес или удобен за Вас офис на куриерите. Винаги поставяме опция "преглед" - изискайте от куриера, ако пропусне да Ви предупреди.

Минимална стойност за поръчка - 10 лв. Доставката на продукти на стойност над 100 лв е за наша сметка