Шопски литак

120,00 лв.

Пано с една от най-харесваните и разпознаваеми женски носии - Трънски литак. Празничната му визия със сърмени ширити, златисти пулчета, мъниста и гайтани го прави особено подходящ подарък за ценители, за специални случаи или просто за спомен и декорация.

  • Материали: вълнени, ленени и памучни платове и конци, пайети, мъниста, ширити, памучна дантела.
  • Размер: 23/32 см
  • Елегантна рамка, позволява приложение като настолна или стенна декорация.
  • Подаръчна опаковка - кутия от рециклиран картон
  • Автор и изпълнение: В. Цветкова
  • Срок за изработка:10-15 работни дни 

По Ваша заявка може да се изработи в друг размер. Ръчната изработка не позволява създаване на два абсолютно еднакви продукта, възможни са минимални разлики между показаните снимки и Вашата поръчка и поради естеството на използваните материали. 

Допълнителна информация
Доставка
Допълнителна информация

Литакът се е появил  в края на 19, началото на 20 век на мястото на старинния манофил. Традиционният литак като празнична носия е съставен от кошуля, сукман, тканица, а забраждането е с копринена кърпа.

Сукманът е туникообразна дреха, изработена от едно единствено платно черен домашен вълнен плат, „лито“ тъкан (от където идва и името му) с прорез за вратната извивка и пазвата. Бродерията е около пазвата, в долната част на сукмана и при ръкавната извивка, конците за бродерията са вълнени на два ката и затова трънчанката е нарекла тази бродерия „вунице“. Украсата на литака е с пришити сърмени ширити, наречени „шикове“, с различна ширина и вид: гайтанен със сърмена плетка,  прави, зигзагообразни и ажурни, изплетени шнурове от син и черен гайтан,  златисти метални пулчета, пришити с мъниста. За елегантния вид на сукмана допринасят характерните вълнообразни линии около пазвата и полите, обточени с черен гайтан.

Доставка

Доставката обичайно се извършва със "Спиди" или "Еконт" по ваш избор - до адрес или удобен за Вас офис на куриерите (моля, посочете предпочитан офис). Минимална стойност за поръчка - 10 лв. Доставката на продукти на стойност над 100 лв е за наша сметка (важи за доставка до офис на куриер на територията на България).

Винаги поставяме опция "Преглед"- изискайте от куриера, ако забрави да Ви предупреди. Проверете поръчката си при получаване за съответствие, липси или повреди. Рекламации се уважават единствено при наличие на надлежно съставен протокол в присъствие на куриер.

При доставка за Европа обикновено използваме "Спиди", при предварително извършено банково плащане, включващо транспортните разходи, но няма проблем да ползваме и друг, желан от Вас превозвач. Тъй като стойността на доставката варира в зависимост от теглото, срока и дестинациите, след получаване на поръчката ще се свържем с Вас, за да уточним предпочитанията Ви и след проверка да калкулираме общата стойност за банковия превод.

Ако при получаване опаковката (транспортна и/или куриерски плик) е нарушена, Ви съветваме да проверите дали продукта не е наранен/замърсен/повреден и ако е, да изготвите двустранен протокол с куриера. Тогава ще може да се изготви валидна рекламация и никой няма да бъде ощетен. 

 

 

 

За всеки български дом

рецептурник, дъска и торба за хляб с добруджанска шевица 

За КОЛОРИТ, НАСТРОЕНИЕ и БЪЛГАРСКИ ДУХ на ВАШАТА ТРАПЕЗА