Шопски литак

65,00 лв.
Текстилни пана с една от най-харесваните и разпознаваеми женски носии - Трънски литак. Празничната му визия със сърмени ширити, златисти пулчета, мъниста и гайтани го прави особено подходящ подарък за ценители, за специални случаи или просто за спомен и декорация. 
  • Миниатюрата на костюма е разработена в 2 варианта (изберете от падащото меню) и може да бъде изцяло от текстил или да бъде поставена в елегантна дървена рамка (добавете от падащото меню). Специално подбраната рамка позволява двувариантно приложение - като настолна или стенна декорация.
  • Материали: вълнени, ленени и памучни платове и конци, пайети, мъниста, ширити, памучна дантела.
  • Размер: 23/32 см
  • Подаръчна опаковка - кутия от рециклиран картон
  • Автор и изпълнение: В. Цветкова
  • Срок за изработка:oколо 10 работни дни (при изчерпана наличност)
По Ваша заявка може да се изработи в друг размер.
Ръчната изработка не позволява създаване на два абсолютно еднакви продукта, възможни са минимални разлики между показаните снимки и Вашата поръчка и поради естеството на използваните материали. 
Допълнителна информация
Доставка
Допълнителна информация

Литакът се е появил  в края на 19, началото на 20 век на мястото на старинния манофил. Традиционният литак като празнична носия е съставен от кошуля, литак, тканица, а забраждането е с копринена кърпа.

Сукманът е туникообразна дреха, изработена от едно единствено платно черен домашен вълнен плат, „лито“ тъкан (от където идва и името му) с прорез за вратната извивка и пазвата. Бродерията е около пазвата, в долната част на сукмана и при ръкавната извивка, конците за бродерията са вълнени на два ката и затова трънчанката е нарекла тази бродерия „вунице“. Украсата на литака е с пришити сърмени ширити, наречени „шикове“, с различна ширина и вид: гайтанен със сърмена плетка,  прави, зигзагообразни и ажурни, изплетени шнурове от син и черен гайтан,  златисти метални пулчета, пришити с мъниста .За елегантния вид на сукмана допринасят характерните вълнообразни линии около пазвата и полите, обточени с черен гайтан.

Доставка

Доставката обичайно се извършва със "Спиди" или "Еконт" по ваш избор - до адрес или удобен за Вас офис на куриерите (моля, посочете предпочитан офис). Минимална стойност за поръчка - 10 лв. Доставката на продукти на стойност над 100 лв е за наша сметка (важи за доставка до офис на куриер на територията на България)

Винаги поставяме опция "Преглед"- изискайте от куриера, ако забрави да Ви предупреди. Проверете поръчката си в негово присъствие за съответствие, липси или повреди. Рекламации без протокол няма да бъдат уважавани.

 

При доставка за Европа вариантите са "Спиди" или "Български пощи", при предварително извършено банково плащане, включващо транспортните разходи. При финализиране на поръчката, изберете "доставка за чужбина" и ние ще се свържем с Вас, за да уточним предпочитанията Ви и да калкулираме общата стойност за банковия превод. 

 

Ако при получаване опаковката (транспортна и/или куриерски плик) е нарушена, Ви съветваме да проверите дали продукта не е наранен/замърсен/повреден и ако е, да изготвите двустранен протокол с куриера. Тогава ще може да се изготви валидна рекламация и никой няма да бъде ощетен.