Жеравна - репортаж от едно пътуване във времето

Жеравна - репортаж от едно пътуване във времето
19 август 2022

"Още не заглъхнали празничните камбани на Голяма Богородица, а Жеравна пак посреща гости... Да прекрачим в този отминал и позабравен приказен свят " ни кани на входа "Фестиваленъ вестникъ" - изданието нa 14-я международен Фестивал на фолклорната носия.

     Разбудена от ритъма на тъпани и гайди, огласяна от хорска глъчка и момински смях, Добромерица наистина е като оживяла приказка. Пътеките под високите борики, пусти до вчера, днес тръпнат под пъргави стъпки и палави детски крачета, а любопитните слънчеви лъчи, провирайки се между клоните, прескачат от носия на носия, коя от коя по-кипра и по-гиздава, поспират като блестунки върху пафтите и прочелниците - като че дирят най-личната, най-прелестната мома. А красиви моми и напети ергени - дал бог в изобилие, знаем, щедра на хубост е българската земя... От всички струи настроение и радостна възбуда с усещане за празник - сякаш хората сa захвърлили всичките си неволи, отърсили се от делничното и са завладяни от магията на „едно време“. Жените бързат да разгледат пъстрата чаршия и да се похвалят с премените си, а мъжете - да опитат майсторлъшките мезета с отлежали питиета. Старовремската кухня е рай за чревоугодниците, а пъстрите сенки изкушават мнозина да полегнат и подремнат дори, без да се притесняват от шума и олелията наоколо. Хороигралците пък нямат умора - хорцата се вият и извиват, не спират чак до първи петли!

        Под звездното небе на Добромерица има за всекиго по нещо - приказни гледки, "Кът за моми и ергени", демонстрация на народни занаяти, фолклорни концерти, нестинарски игри, надиграване, конкурси за автентични носии и накити, силови игри и народни борби, автентичен фолклор и нощно етно-фолк джамбуре... 

        В залисията на чаршията, улисани сред мющерии и зяпачи, не успяхме да видим всичко, но пъстрото дефиле от празнични премени, което се изниза пред очите ни, компенсира това. Очите ни се ненагледаха на шарки и везма, душите ни се напълниха! И не бихме могли да го кажем по-точно и по-хубаво от Анита Комитска: "Магията на носията е в съзвучието на шарките, което струи от нея, в блясъка на сърмата, монетите, мънистата, в причудливите форми, обрисувани от гайтани и ширити ... Пъстроцветие грее от втъкнатите в косите им нашарени птичи пера. Дрехата излъчва мирис на босилек и здравец, на смин и трендафил, ухае на ябълките, черешите, гроздето, с които се китят жените. Носията е не само приказна картина, аромат, но и благогласие. Накитите на българката - прочелници, обеци, тепелъци, подбрадници, висулки, гривни, гердани, копчета, звънят при всяко движение, стъпка, танц.." (Български народни носии)

       Ако трябва с няколко думи да опишем 3-те дни на фестивала, те са: дивна природа, свидни бабини носии, радост, благи усмивки, магични ритми, безспирни хора... Истинско пиршество за сетивата!

         Обгърнати от атмосферата на най-българските години - тези на националното ни Възраждане, се чувстваме истински. Всички тук, преобразени в бабините и дядовите премени, явно имаме нужда от това пътешествие назад, може би да намерим нещо позагубено или забравено... Или да почерпим сили от корените си?! Сякаш обличайки дрехите, съпреживяваме мигове от живота на предците. И преживяното ни пречиства. По-светли стават усмивките ни, по-друг е блясъкът в очите, а думите - по-благи и искрени. Усещането е за единност и надежда за бъдещето!

       И мястото е вълшебно: сякаш Добромерица мери доброто на всеки и му донадя, каквото не достига. Може би затова си тръгваме окрилени и мъничко по-добри - до догодина, когато ще се върнем за поредната доза българска магия.

Огънят в живота на старите българи бил благословен. Той е извор на живот, раждане, светлина и плодородие, слънчева магия със защитна и пречистваща сила, но и стихия, страшна и неподвластна на човека. Затова вярвали, че стихията трябва да бъде умилостивена с почит, жертви и празнуване.

прочети още

Ново! Не пропускайте играта на Армаганъ с интригуващи загадки и свежи награди в страниците ни във Фейсбук и Инстаграм !

прочети още

С поклон към „оная оная незнайна женица, дето първа втъкала е прелестта на земята ни във шевица" (Вл. Башев)

прочети още

Знаете ли, че традиционният за Великден козунак се е появил на нашата трапеза едва преди около стотина години? А чували ли сте за „кукулник“, „конка“, „комколник“, „разговялка“, „спредавци“, „чурек“?

прочети още

"Мартеница пращам надалече - нишка от живота във дома, бяла като вишната на двора и червена - сила на кръвта..."

прочети още

След зимният слънчев кръговрат това е първият празник с обреди, изпълнени сред природата, а отрязаните лозови пръчки са първата растителност, ритуално внесена в селището и дома, за да се пренесе жизнеността и плодовитостта от лозата върху хората. За Трифоновден в традиционната култура и някои любопитни стари вярвания и обичаи може да прочетете тук:

прочети още

"Магията на името е словесно заклинание, то е пожелание и закрила, духовният заряд, с който тръгваме по тази земя, невидимата връзка с предците и душата на рода..." д. ф. н. Лилия Старева

прочети още

Мъдрец и хуманист, но най-вече Българин! Владетел на словото и духа, сравняван с Омир, Шекспир, Никос Казандзакис, Гогол, Джойс, Томас Ман, Иво Андрич... Мисли и цитати от Човека, който търсеше светлина за хората.

прочети още

В средата на 30-те години на миналия век млад мъж обикаля България пеша и с колело. На гърба си носи 20-килограмова раница, в която се намира и пишеща машина, а от джоба му стърчи голям тефтер...

прочети още

Приказната история за Мариината земя, султанката Тамара-Мара и красивите носии от Мариово - вдъхновение за "Мариовска мома" - ново чаровно допълнение към колекцията ни моми и невести с уникални премени.

прочети още

Как скромната тениска е пътувала през годините и се е превърнала в неразделна част от ежедневието на модерното общество, универсален елемент от облеклото в най-различни стилове...

прочети още

Създавайки нашите армагани ние често пътешестваме назад във времето, преоткриваме скрити съкровища и забравени истини, научаваме интересни истории и съпреживяваме вълнуващи мигове. Каним и Вас - с „Приказки от едно време“ да се докоснем до омаята на едно отминало време и заедно да "утолим жаждата си за истинска хубост". Първата ни „приказка“ е за една прелестна българка и любимата и премяна, за рода и "живата памет".

прочети още